fredag den 26. december 2014


Biotopopgave 4

Mini økosystem


 2. juledag, en dag med et dejligt solskin. Turen går til biotopen for at finde materiale til et mini økosystem.


Igen idag har jeg selskab af min mand som flittigt bidrager med et par billeder til min blog :-) Her er jeg igang med at tage nogle billeder. Der er sket meget på biotopen siden sidst. Nu er det for alvor blevet vinter.

 Et viev til biotopen fra den anden side af søen. Jeg har travlt med at samle ind til mit økosystem.


 Sukke detaljer fra en smuk dag.


En lille frossen svamp, står ensomt på en træstub.

 
Søen med is på lige som da vi startede med vores biotoper for et år siden.

 

Der samles skovbund.





Planter fra skovbunden, vand og planter fra søen.






Grus fra stien.



Og så skal det hele slæbes hjem.


Hvor kan en solskinsdag få humøret op, især efter 14 dages massivt regnvejr :-)



Imorgen går jagten ind på et terrarie som skal være rammen om mit økosystem.

Jeg har tænkt mig en model som denne:

Dog bliver låget erstattet af en plexiglas plade med en gummiliste så økosystemet bliver tæt.

Økosystemet bliver også tilført noget kul fra mit bålsted. Trækul virker vandrendsende og nedsætter risikoen for vækst af skimmelsvampe.

Det er muligt at etablere et miniøkosystem i en lukket beholder (f.eks. et stort henkogningsglas, et plastik terrarie eller en vinballon), hvor planter (primærproducenter) og nedbrydere (komposterere,- bakterier/svampe) afbalanceres i forhold til hinanden.
Forsøget er et konkret eksempel på et økosystem, hvor vand, ilt,kuldioxid og næringssalte bevæger sig i et kredsløb. Det drives af energistrømmen fra sollyset, der strømmer gennem beholdervæggen, og som forlader systemet som langbølger varmestråling.
 Er miniøkosystemet først etableret, kan det bevares i flere år uden ret meget anden pasning, end at man sørger for en passende belysning.

Kilde: http://www.ystrom.dk/naturviden/Emner/flaskehave.htm

Økologi

Økologi er læren om forholdene mellem de levende organismer og omgivelserne. Ved at lave et lukket økosystem kan man i mindre målestok genskabe den måde naturen fungerer på, på vores klode. Et sådant lukket system er helt selvforsynende og kan klare sig i flere år uden tilførelse udefra.




Historie om økosystemer


Det mest ambitiøse projekt inden for kunstige økosystemer er Biosphere 2. I Arizona, USA blev der i 1987 – 1991 opført en bygning på 12.700 m2, for at gøre det muligt at lave forsøg med en lukket biosfære uden at skade jorden. Navnet kommer af, at jorden er biosphere 1. Prisen for opførelsen var ca. 200 millioner USD og er det største lukkede system, der nogensinde er skabt.
Biosphere 2 består af et enormt drivhus placeret over jorden, hvor den eneste påvirkning ude fra skulle være solens lys og varme. Biosphere 2 indeholdt 1.900 kvadratmeter regnskov, 850 kvadratmeter hav med et koralrev, 450 kvadratmeter mangrove vådområder, 1.300 kvadratmeter savannegræs, 1.400 kvadratmeter ørken, 2.500 kvadratmeter landbrugs-system, menneskelig levested, og et sted med teknisk infrastruktur. Varme- og kølevand cirkuleres gennem uafhængige rørsystemer og passiv solvarme kommer ind gennem glasset, der dækker det meste af anlægget. Elektrisk strøm bliver leveret fra et naturgas energicenter uden for kuplen.
Mellem 1991 og 1993 boede der otte mennesker i længere perioder i Biosphere 2 og syv personer opholdt sig i Biosphere 2 i perioden marts 1994-september 1994.
Beboerne i Biosphere 2 havde problemer med at producere tilstrækkelig føde; de producerede 80 - 90 % af deres føde. Det andet problem var iltindholdet, der faldt fordi beboerne brugte mere ilt end fotosyntesen kunne producere. Til sidst svarede indholdet af ilt til ilten på et bjerg på 4.000 meter og det blev besluttet at øge iltindholdet med ilt ude fra.
Biosphere 2 indeholder ca. 3.800 forskellige arter af dyr og planter og havde lidt problemer med skadedyr, da de ikke måtte bruge sprøjtemidler. Det blev dog løst ved hjælp af olie, sæbe og skadedyrenes naturlige fjender.
Biosphere 2 fik problemer med finansieringen og området havde flere forskellige ejere og derfor ophørte eksperimenterne med lukkede økosystemer. Siden 2007 har Biosphere 2 været ejet af University of Arizona, der holder det åbent for betalende publikum, hvoraf der kommer omtrent 20.000 om måneden. Biosphere 2 anvendes desuden til undervisning inden for klimaforandringer.
Meningerne om Biosphere 2 har været delte; det er både blevet set som meget epokegørende og som pseudovidenskab. Resultaterne af forskningen lader foreløbigt mest til at have været demonstration af hvor komplekse og sårbare mindre, lukkede økosystemer er.
   
Biosphere 2. Kilde:  http://www.folkecenter.dk/dk/rd/biogas/teknologier/water-for-life/lukkede_oekosystemer/