tirsdag den 30. december 2014

Uge 1.

I min lille sø i mit økosystem er der sørme liv! Der er små dafnier der livligt svømmer rundt. det er ikke rigtigt lykkes mig at forstørre den så meget at jeg har kunnet artsbestemme den helt endnu.


Selvom glasset endnu ikke er hermetisk lukket ses der allerede tydeligt at der sker et kredsløb på indersiden af glasset.


Jeg synes allerede at knopperne på det lille træ er blevet større.


Halløj! En lille snegl er igang med at guffe på indersiden af glasset.  Det er en almindelig sumpsnegl ( Bithynia tentaculata) Den ser da vældig tilpas ud. Intetanende om at dens verden er blevet voldsomt indskrænket.


Også denne lille fyr bor i min lille sø. Det er en vandloppe 
( Canthocampus sp.) 


Mandag den 29 december 2014. Mit mini økosystem bliver lukket med klar silikone og en top plade af plexiglas!!!!!

Nu er det totalt lukket og indholdet er overladt til udviklingen i denne lille økosfære. Dvs. at alt levende skal kunne overleve af den balance der skabes i det lille kredsløb.
Det vil kun komme til at virke hvis alle organismernes forbrug og udskillelse af stoffer ophæver hinanden, så miljøet i beholderen forbliver uændret. Der er mange ting der kan gå galt. Men ofte vil en økosfære der indeholder mange forskellige planter og dyr være tilbøjelig til at indstille sig på denne tilstand og finde en balance hvor forbrug og afgivelse af produkter ophæver hinanden.



Forhåbentligt er det helt tæt.

En lidt underlig fornemmelse at sidde udenfor og kigge ind i denne lille lukkede verden. Måske den skal hedde Biosfære 3??? Vores jord er Biosfære 1. Det store projekt i Arizona hedder Biosfære 2. 



Tirsdag den 30 dec. 2014. Her til morgen er der dukket endnu et dyr op. Helt oppe i toppen af glasset. Forsøger med macro indstillingen på mit kamera at finde ud af hvad det er for en fyr...


Det ser ud som om den har været på noget af en vandring..?


Dårligt billede fra siden gennem morgenduggen. Det ligner en lille bille der er klistret fast på ryggen. Hvorfor mon den er søgt helt der op? Er iltindholdet i glasset lavt? Måske det lige tager lidt til for kredsløbet at komme igang. Håber den lille fyr kommer fri fra duggen. Det vækker en besynderlig glæde hver gang jeg opdager et lille dyr i min lille biosfære, og derfor betyder det noget for mig at de klarer sig.



 Andemaden i søen ser ud til at trives fint. Måske det kommer til at vise sig at det klarer sig for fint :-/ Søen skulle jo nødigt gro helt til.


Et mini eksperiment



For at vise at et eksperiment med at lave et økosystem ikke behøver at være så omfattende, har jeg taget to syltetøjsglas og vasket dem grundigt.



Resterne af muldjoren fra min biotop er bygget op på grus og kul.


En lidt større sten er kommet i hvert glas samt nogle frø som har ligget i skuffen siden sidste forår. Peberfrugt, melon, valmuer og rucola er kommet i.



Der kommes lidt vand i og glassene lukkes tæt med skruelåget.


 Her ses opbygningen af undergrunden


Nu er det spændende at følge udviklingen. Jeg har set en blog på nettet hvor en mand har fulgt udviklingen i et glas gennem 4 år. Han kalder eksperimentet "3 liter regnskov" Det var utroligt at følge hvordan tingene udvikler sig i selv et så lille afgrænset økosystem. Er du blevet nysgerrig så læs om hans eksperiment her:
http://www.ahorn.dk/asu/oekosys/natur.htm 

Her er opskriften på hvordan det ellers kan gøres: http://www.naturhistoriskmuseum.dk/Files//Filer/Undervisningsvejledninger/FLASKEHAVEN.pdf 



Udviklingen i melbillelarve produktionen



Efterhånden er der ikke mange melbillelarver i terrariet længere. En del er røget i hønsenes maver, andre har været med til at starte en ny koloni op. Mange af dem er blevet til pupper. En del af pupperne er ikke blevet til noget. 



Det ser ud som om de tørrer ind og bare ligger som en tom skal.



Jeg tror sørme melbillelarverne gnaver i pupperne. Som det ses her under er der gnavet hul i puppen.



For at fremme produktionen valgte jeg at sortere nye pupper fra dagligt og lade dem være isoleret til de klækker.


Og når pupperne blev til biller blev også de sorteret fra.



De mørke biller er de ældste. Når pupperne klækker er billerne helt lyse, så bliver de brune og til sidt sorte.


 To biller der lægger an til parring.


De første æg som bliver klistret fast til fiberkluden i bille terrariet


                                     
De første pupper jeg fik sorteret fra blev til lidt defekte biler, som ses her under. Denne har lige som om en skade på vingerne. Jeg tænker larverne måske alligevel har nået at gnave lidt i puppen før den blev flyttet.



 Her ses de første spæde melbillelarver sammen med nogle æg. Nu skal de bare vokse sig store og så blive hønsene glade :-)


Børnene i min dagpleje er meget optagede af hele processen. Og de er meget fascineret af at hønsene er så vilde med at spise larverne. Jeg syns det er fantastisk at se hvordan børnene uden frygt eller lede kan sidde med en larve i hænderne  i lang tid og studere den nøje og med stor nysgerrighed, for dernæst at give den til en høne, og se den sluge den, som en helt naturlig ting. Det giver mig troen på at den naturbevidsthed de får med videre i livet er af stor betydning for deres fremtidige natursyn.


Jul i hønsehuset


 Gokkerne trives. De har fået jule lys på hønsehuset og indgangspartiet er gjort færdigt.


Den store grå høne har været halt i en 2 ugers tid. Den har været med inde under lampen et par gange og er blevet undersøgt nøje men vi kan ikke finde nogen årsag til dens halten. Dog spiser og drikker den og trives åbenbart fint. Den seneste uge har den haltet en smule mindre. Så vi ser tiden an, ellers blir den suppehøne.



 Gokkerne få hver dag "udgang". Et større areal af haven er blevet indhegnet og damerne nyder det. Faktisk kan vi ikke åbne terrassedøren uden de står og skræpper op for at få lov til at komme ud.


Så snart de får øje på en kommer de spænende, i håb om at få en godbid.

Dagplejebørnene nyder muligheden for at komme helt tæt på hønsene og holder øje med at intet som kan bruges som godbid ryger i skraldespanden i køkkenet.



Nu hvor frosten har sat ind er varmepladen til drikkevandet taget i brug. Det fungerer rigtig fint.



Gokkerne har fået en ny Putte-kasse. Den er mere rengøringsvenlig og mindsker muligheden for gemmesteder for skadedyr. Den er lavet af en stor firkantet murebalje.


Og de har fået sat en plexiglas plade op for at have et læ-hjørne når vinden kommer fra øst.


Det har været en stor udfordring med al den regn vi har fået den sidste måneds tid. Hele hønsegården har sejlet. Derfor har jeg lavet endnu en murebalje til at komme tørt sand i så hønsene har et sted at sandbade. Dog har de damer ikke helt accepteret den endnu. Alt nyt, selv ny strøelse bliver set an med stor skepsis.


For at hønsene skal klare kulden er det vigtigt de har sul på kroppen. Så som julemiddag smeltede jeg svine fedt og kom æbletern og vildfuglefrø i.

Som det kan ses har der været fest omkrig julemiddagsbordet.










 Mellemdagene går med at hygge rundt omkring i haven. Den mindste "lille-pip" ser ud som om den lige vil bygge en rede omkring sig med lidt tørret græs.


De overskydende rester jeg havde taget med hjem fra min biotop som jeg skulle bruge til mit økosystem har jeg smidt ud i haven. Straks skal det nye undersøges. Der kunne jo være en lille mund-hapser i, i form af en lille bille eller orm.


Se det er herligt hønseliv :-)


Glædelig jul fra alle Gokkerne til alle jer :-)