mandag den 24. februar 2014


Dyr på land.



Kugletusindben Glomeris marginata. Op til 20 mm. Mere glinsende sort end kuglebænkebideren og med lyse kanter på rygskjoldene, med to par ben under hvert led og en bred, uleddet haleplade. Ligesom kuglebænkebideren ruller den sig sammen under tørke eller når den forstyrres (hvilket krævede stor tålmodighed med kameraet :-) Lever af visne blade, og findes især under løvet under bøgetræer.

Violetrandet løber Carabus violaceus 20 - 30 mm. Sort med nubrede dækvinger og en violetskinnende kant langs randen. Almindelig i løv- og nåleskove på tør bund, især juni - august. Overvintrer både som larve og som voksen.


Grå gås Anser anser. Almindelig ynglefugl i søer og moser, især i Øst Danmark. Den er en af vores største gåsearter og er som navnet antyder hovedsageligt grå. Vingerne er dog mørkebrune med karakteristiske lyse forvinger, der tydeligt ses i flugt. Benene er lyserøde og næbet er orangerødt. Parrene holder normalt sammen på livstid. I yngleperioden består hovedparten af gæssenes føde af græs og urter.


Grå bænkebider Porcellio scraber Op til 17 mm. Findes forår og efterår under løv, under løs bark på træstammer, i rådne træstubbe, under sten m.m. Om sommeren især oppe i trækronerne, hvor den lever af grønalger.


Zelotes subterranesus Zelotes subterranesus. Hun ca 7 mm. Han ca. 6 mm. Ensfarvet blank sort. gemmer sig under sten om dagen og går ud på jagt på skovbunden om natten.


Agersnegl Deroceras agreste 30-40 mm.  Hvidlig grå eller lyst okkerfarvet med få mørke streger. Talrig i lysåbne skove, skovbryn haver og enge, hvor den lever af saftige planter.

Dyr i vandet.
Igen idag har jeg været på tur i min biotop. Idag medbringende et fiskenet, bakker og glas med forstørelseslåg. Umiddelbart så det ikke ud til at være så meget liv at komme efter, men en smule vand med hjem i et glas og med en lampe der kunne belyse den lille tår fra søen viste klart noget andet. Disse billeder er taget med et alm. kamera og ikke gennem en lup. Lidt sjovt at se de små dyr så detaljeret. Nu går jeg og tripper efter at min bog "Små dyr i sø og å" skal komme med posten så jeg kan artsbestemme hvad det er for nogen :-)




Glasmyggelarve Corethra plumicornis er helt gennemsigtig. Larverne lever i søer og damme. Her ligger de gravet ned i bunden om dagen, hvor de skjuler sig for rovdyr. Om natten går glasmyggelarverne på jagt, frit svævende i vandet. Almindelig i alle vores vande med stillestående vand.




Vandbænkebider Asellus aquaticus, er almindelig i hele landet, hvor den lever i alle typer ferskvande som søer, damme, vandløb, vandhuller og bække. Den kan overleve i forurenet vand med et meget lavt iltindhold. Den kravler ofte rundt i mudderet på bunden mellem sten og planter.





Stor dafnie Daphnia magna. Hunnen op til 6 mm. og hannen op til 3mm. Ret almindelig i varme ,stærkt forurenede damme og småsøer.

Glasmyggelarve Mochlonyx culiciformis. 5-6 mm.  Ligner chaoborus, men er blot mindre. Den har et ånderør i bagenden og har luftblærer i brystet.


Rød kuglevandkalv Hyphydrus ovatus 4,5-5 mm. Meget almindelig næsten hele året i planterige damme og søer, især i skove.


Døgnflue nymfe Paraleptophlebia sp. Op til 12 mm. Gråbrun med smalle gælleblade, der er trukket ud i en spids.