søndag den 5. april 2015

Påskeæg

En lille opdatering og ønsket om en glædelig påske til alle.

Endelig!!!!!.... kom de første æg, og det lige til påske :-)

Se bare hvor fine grønne de er. De ligner til forveksling Odense marcipan æg :-)


Fremstilling af Skyr

Det at eksperimentere med forskellige ting hører også med til naturfaget (Edlev s. 181)

Det er en forudsætning at have naturfaglig erfaring, for at kunne tage stilling til f.eks. miljø og bæredygtighed. Og for at interessen for naturfaget overhovedet vækkes, kræver det en pædagogisk indsats allerede fra børnene er meget små. Pædagogen tilskrives en betydelig rolle i forbindelse med at få børn til at interessere sig for deres omverden. (Edlev s. 16)

Så med disse ord i mente går jeg i gang med mit jord til bord projekt. 

Da vi her i huset spiser store mængder skyr, har jeg tænkt mig at prøve at lave det selv.

Jeg har fundet en opskrift på Hjemmeriet.dk og også hos dem bestilt noget osteløbe: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=50&kat=22 

Derudover har jeg brug for en gryde, et dørslag, et osteklæde, 2 liter skummet mælk, 2 spsk. skyr og et termometer.


Mælken varmes op til 90 grader.

Jeg kan se at det termometer jeg har købt ikke lige egner sig til formålet alligevel, da jeg skal kunne følge afkølingen ned til 39 grader og mit termometer kun går ned til 55 grader. Så jeg finder mit weber grill stegetermometer frem og bikser en hel del rundt med det for at få det til at vise den aktuelle temperatur. Efter at måtte ty til brugsanvisningen.... fik jeg det til at lykkes.




Der skulle røres jævnt i gryden for at mælken ikke skulle brænde på.

Endelig er de 90 grader nået.

 Nu skal mælken over de næst to timer køles ned til 39 grader.

Så der holdes øje med klokken.

Nu er mælken kølet ned til 39 grader og der skal røres 2 spsk. skyr og 2 dråber osteløbe, i en smule af mælken. Derefter røres det i hele mælken.



Nu skal det hele stå i 6 timer og temperaturen skal helst holdes.

Så gryden pakkes ind i diverse tæpper og dyner.



 Efter 6 timer hældes ostemassen over i et klæde. Hvorefter det stilles til afdrypning på køl de næste 12-24 timer.

Hmmmm.... Syns ikke lige det ligner det skyr jeg køber i supermarkedet....????

 Jeg rører en smule mælk i, men det klumper og ser ikke særligt indbydende ud....! Øv!
 Ifølge opskriften skulle det, hvis processen ellers er forløbet korrekt, ikke drænes særligt meget valle fra. Her i gryden under er der over en liter. Så på et eller andet tidspunkt er der sket en fejl i mit forsøg. Men hvor???

I opskriften står: Mulige problemer: Hvis vallen ikke dræner af ostemassen eller flyder ovenpå ostemassen eller ostemassen ikke krymper fra kanterne af sigten, så der er noget galt. Det kan skyldes at mælken ikke er blevet opvarmet til en tilstrækkelig høj temperatur eller er blevet afkølet for hurtigt, således at løben ikke har haft tid til at arbejde. En stor gryde/beholder køler langsommere end en lille en.

Det er ikke noget af det der er tilfældet syns jeg. Tvært imod er der drænet for meget valle fra. Så står lidt på bar bund.
Jeg må lige granske det lidt inden jeg forsøger igen. Måske jeg også  kom for sent igang inden påskeferien, så jeg blev en smule presset. Hvilket måske ikke fremmer processen :-/