søndag den 25. januar 2015

Overnatning i det fri

Så kom sneen endelig, så vi kunne prøve at sove i det fri i et rigtigt vinterlandskab.


Vores 1. prioritet da vi kom ud til shelterpladsen, var at få gang i bålet. Vi havde medbragt en smule brænde hjemme fra. Men havde også behov for at få samlet mere. Der går meget til på et døgn.

 Så blev der styr på bålet og på provianten. Nu skal der samles brænde.

 Pyhhhh.... brænde gir varmen på mere end én måde :-)


Så lægges der an til en lille smule frokost. Ja mad skal der til :-)




Sovegemakkerne er det også en god ide at få styr på før solen går ned. Lys er der ikke meget af, efter kl 17.00 ude i skoven sidst i januar.


Så er det på plads. Det fjerneste og tørreste hjørne af shelteren er vores leje for natten.

Så er der styr på det praktiske og mest nødvendige. Bålet er godt igang. Så nu kan vi gå på opdagelse i området.


Det ser da lidt hyggeligt ud ikke?


Lidt trafik kommer her da i form af nogle Mountainbikere, kan vi se på sporene i sneen.

Og der er sørme fyldt vand i det store badekar. Godt vi har husket et håndklæde.


Nå, Morten syns hellere han vil tage et billede frem for en dukkert ;-)


Shelterpladsen en en af skov og naturstyrrelsens gratis overnatningspladser. Den hedder Noldes hytte og ligger i Nørreskoven på Als. Vi har efterhånden været her en del gange. Om sommeren er den meget brugt. Så vil man være sikker på at komme først, må man tidligt afsted.


Det jeg syns gør stedet ideelt, er at det ligger afsides i skoven men tæt på kysten. Det kan være rart at få en dukkert og har man fiskekort kan man måske også fange aftensmaden.


Efter en god gåtur er det tid til en tår kaffe. Uhmmm... det dufter bare skønt :-)


Mørket har sænket sig. Suppen simrer på bålet og Morten ser ud til at være tilfreds med tilværelsen :-) Godt han har mig med, så er der jo ikke noget at være urolig for ;-)


Når mørket først har sæmket sig er det bare sort omkring shelteret. Og i januar er der også forbavsende stille. Kun en ensom ugle har vi hørt tude et par gange.



Trods det er buldrende mørkt ses her hvad lang eksponeringstid og leg med lommelygte kan frembringe. Det kommer til at se helt eventyrligt ud :-)


Da vi kender pladsen fra tidligere ture, har vi taget et lille telt med, for at kunne rykke tættere på bålet efter aftensmaden. En varm sovepose, the, chokolade og et hyggeligt selskab, bålet der knitrer. Det er bare total afslapning.

Solen er på vej op. Det er en meget kølig men smuk morgen. Vi har kunnet holde varmen i nat uden problemer. Dagen før vi tog afsted syede jeg to flees inderposer til vores soveposer. Det viste sig at være et super godt valg.

Kaffe!!!! Æg, bacon, pølser og ristet brød.... Åhhhh det er skøøønt!!!


Og en Enkelt til.... For at holde gang i blodomløbet og varmen :-)


Det ser både varmt og koldt ud på samme tid.


Han smiler endnu. Så det har ikke været så ringe endda :-)


Morgenmad med udsigt. Det må snart prøves igen. Helt sikkert!!!


Tip til overnatninger i det fri:

På facebook findes en gruppe der hedder "os der bruger sheltere" der kan man læse hvad andre anbefaler. Et krav for indlæg i gruppen er at man lægge koordinater ind så andre kan finde pladserne.

Jeg har for et par år siden købt en bog gennem naturstyrelsen der hedder: "overnatning i det fri" hvor der er mere en 1000 pladser rundt omkring i Danmark.

Bogen indeholder et fint oversigtskort over pladser i DK. Både Naturstyrelsens pladser, som er gratis at benytte, og som max må benyttes to nætter i træk på samme plads og private overnatningspladser som typisk koster mellem 20-50 kr pr. overnatning.

Der findes også en app der hedder "shelters" som er meget let at bruge.