lørdag den 4. april 2015

Mælkevejen


Vores solsystem ligger i galaksen Mælkevejen sammen med ca. 200 milliarder andre stjerner og et stort sort hul i midten som vejer tre millioner gange så meget som solen, og som det hele kredser om. 
Vores sol er bare en enkelt af de 200 milliarder stjerner.
I Danmark ser vi mod mælkevejens udkant, men fra den sydlige halvkugle kigger man lige ind mod galaksens centrum, hvor de fleste stjerner er. (rummet.dk)
Allerede i 1610 påviste Galilei at mælkevejen består af et mylder af  stjerne, som hver for sig er for lyssvage til at skelnes med det blotte øje.

(Billede lånt af Morten Kanne-Hansen)


Mælkevejen er en helt almindelig spiralgalakse. Vi befinder os ca. 25000 lysår fra centret, ikke så langt fra den spiralarm der hedder Orionarmen. 
Der er flere hundrede milliarder andre galakser i universet.
Billede lånt af rummet.dk

Her over ses et billed af Andromedagalaksen som er en af vores nærmeste galaktiske naboer og ligger kun 2,5 millioner lysår fra mælkevejen.

Billede: dmi.dk

En stjerneklar aften hvor natte himlen ikke forstyres af f.eks. bylys kan man med det blotte øje ane andromedagalaksen. På billedet her over kan man se hvilken retning man skal pejle sig ind på. Ved at bruge det sekundære syn kan man se Galaksen. Først og fremmest skal øjnene vænne sig til mørket. Man skal lige have justeret sit nattesyn. Ved så at kigge en smule til højre eller venstre for galaksen, med stadig indirekte holde øje med stedet hvor den er, dukker den op i mørket.

Ingen ved præcis hvor mange galakser der findes i universet. Men astronomer vurderer ud fra det de kan se med deres store teleskoper at der er flere hundrede milliarder galakser i den del af universet vi kan se. (rummet.dk)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar